Tüdőgyulladás (pneumonia)

A tüdőgyulladás tünetei

Attól függően, hogy a tüdőgyulladást mely kórokozók idézik elő, a panaszok is különbözőek. Gyakran magas láz, hidegrázás, levertség, végtagfájdalmak, fejfájás fordulhat elő. A köhögés legtöbbször száraz és fájdalmas. A köpet vércsíkos lehet. Súlyos tüdőgyulladásnál szapora a légzés. A beteg nehezen kap levegőt, ha laposan fekszik. Az oxigénhiány jele, hogy az ajkak és a körmök kékes színűek.

tüdőgyulladás

Mik okozzák a tüdőgyulladást?

Baktériumok, vírusok, gombák, különböző mérgező anyagok okozhatnak tüdőgyulladást. A tüdőszövet legkisebb részecskéi vannak gyulladásban; egész tüdőlebenyek vagy kisebb tüdőegységek betegedhetnek meg.

Fokozott megbetegedési kockázat:

  • gyermekkorban (2-3 éves kor alatt),
  • nagyon idős embereknél,
  • dohányzóknál,
  • immunhiányos betegségekben.

A tüdőgyulladás lehetséges szövődményei

Az antibiotikummal kezelt tüdőgyulladás egyébként egészséges embernél két-három hét alatt szövődménymentesen meggyógyul. Sok beteg még hetekig gyenge és levert. Nagyon idős, legyengült embereknél, vagy olyanoknál, akik egyéb betegségekben is szenvednek, a tüdőgyulladás gyógyszer-rezisztens kórokozók jelenléte életveszélyes is lehet.

Mellhártyagyulladás, tüdőtályog

A tüdőgyulladás néha ráterjed a tüdőt borító és mellkasfalat bélelő finom hártyára is. A két mellhártyalemez közt folyadék gyülemlik fel, az izzadmány nyomja a tüdőt és megnehezíti a légzést. A kórokozók kimutatására vagy a légzés megkönnyítése érdekében mellkascsapolást kell az orvosnak végeznie. Ha a tüdőgyulladást félenyelt idegentest vagy ritkább kórokozó tartja fenn, a gennyes, gyulladt tüdőrészlet elhatárolódik, szétesik, tüdőtályog alakul ki.

Hogyan előzzük meg?

Tökéletes, teljes körű megelőzésre nincs lehetőség. Vannak olyan baktérium és vírus elleni védőoltások, amelyekkel a tüdőgyulladást általában ki lehet védeni.

Csak olyan betegeket érdemes beoltani, akik más súlyos betegségben, szív- és tüdőbajban, vagy bizonyos daganatos kórképekben szenvednek. Ez az elv érvényesül az antibiotikumokkal végzett megelőzésnél is.

A tüdőgyulladás kezelése

tüdőgyulladás

A tüdőgyulladást szinte mindig antibiotikummal kell kezelni. Ha vírus okozta a megbetegedést, az antibiotikum hatástalan, egy következményes bakteriális fertőzést azonban meg lehet előzni. Ha a gyulladás a tüdő nagyobb részére kiterjed, kórházban kell a beteget kezelni. Intravénás infúzió útján kell a gyógyszereket bejuttatni a szervezetbe. Szükség szerint oxigénnel dúsított levegőt kell a beteggel lélegeztetni.

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • Ha a láz és a köhögés két napnál tovább tart.
  • Ha a légzés és a köhögés fájdalmassá válik.
  • Ha a köpetben vérnyomok vannak.

Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha a nyugalmi légzésszám megnő, és nehézlégzés keletkezik. Az orvos fizikális vizsgálattal (hallgatózás és kopogtatás) meg tudja állapítani a tüdőgyulladás diagnózisát. Néha mellkas-röntgenfelvételt is kell készíteni. A jellemző kórokozót vér- és köpetvizsgálattal lehet kimutatni.

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak! Amennyiben egészségügyi problémái vannak, kérjük ne hagyatkozzon csupán az olvasott tartalomra, keresse fel kezelőorvosát! Legjobb tudásunk szerint informáljuk kedves olvasóinkat, de az egészséggel kapcsolatos témákban, csakis egy orvos adhat Önnek szakszerű tanácsokat! Kérjük ezt tartsa szemelőt!

5 (0 szavazat)