Torokfájás

Torokfájás legtöbbször akkor támad, ha a légutak izgalomban vannak vagy gyulladtak. Ha „túl sok minden van a nyakában” eltöprenghet azon, miért „van hurokban”, mi „szorítja össze a torkát”. Összeszedtük a torokfájás gyakori okainak lehetőségeit.

Garathurut

Panaszok, okok

Garatfájdalom (torokfájás), mely nyeléskor fokozódik, s kísérheti láz is. A garat hátsó fala gyulladt, piros, duzzadt.

A garatgyulladás egy meghűléses betegség részjelensége. A kórokozók az esetek többségében különböző vírusok. Ritkán baktériumok is okozhatják. A hosszú ideig fennálló orr-melléküreg- gyulladás is előidézheti.

Megbetegedési kockázat

A krónikus izgalmi ingerek a nyálkahártyát érzékenyebbé teszik a fertőzésekkel szemben. Alkoholizmus, nikotinabusus, ipari és autó-kipufogógázok, vagy piszkos, poros levegőjű munkahely a fertőzést elősegítheti.

Lehetséges következmények és szövődmények

Dohányosoknál, alkoholistáknál, azoknál, akik hosszabb időt töltenek a nyálkahártyát izgató anyagokkal szennyezett környezetben, a garat gyulladása több hétig is vagy hónapig is eltarthat, és a heveny gyulladás idülté válhat. Amennyiben a garatgyulladás orrmelléküreg-gyulladás következtében alakult ki, ugyancsak krónikussá válhat és csak a melléküreg-gyulladás gyógyítása után várható a folyamat megnyugvása.

Öngyógyítás garathurut esetén

A legfontosabb, hogy a gyulladásba jött garatnyálkahártyát óvjuk:
 • Ne tartózkodjunk túlfűtött vagy dohányfüstös helyiségben.
 • Lehetőség szerint párásítsuk a helyiség levegőjét, ahol tartózkodunk.
 • Helyezzünk párologtatót, annak híján nedves törölközőt a fűtőtestre.
 • Bőséges folyadékbevitel; a gyümölcslevek fogyasztását kerüljük, mert a bennük lévő savtartalom felesleges nyálkahártya-izgalmat okoz.
 • Heves panaszok esetén folyékony, pépes étel javasolt.
 • Gargalizálással a nyálkahártyát nedvesen tarthatjuk.

Mandulagyulladás

Panaszok, okok

A mandulagyulladást jellemzi az erős torokfájás, mely nyeléskor fokozódik. Láz és kínzó fejfájás jelentkezhet. A gyulladt, duzzadt, piros garatmandulák jól felismerhetők.

A legtöbb esetben a mandulagyulladás oka bakteriális fertőzés (streptococcus). A fertőzés finom nyálcseppek segítségével kerül egyik embertől a másik emberig. Néha a mandulák vírusfertőzések következtében is megduzzadhatnak.

A mandulagyulladás gyermekkorban gyakoribb, felnőttkorban ritkább.

Lehetséges következmények és szövődmények

A gyermekkorban lezajló streptococcus-fertőzés következtében szív- és vesemegbetegedések alakulhatnak ki. Különösen akkor van ezekre a komplikációkra esély, ha nem kellő mennyiségű és nem kellő időtartamú volt az antibiotikumos kezelés.

Öngyógyítás mandulagyulladás esetén

Ágynyugalom, meleg, lehetőleg folyékony, pépes ételek fogyasztása. Bőséges folyadékbevitel szükséges, de a gyümölcslevek kerülendők, mert a gyümölcslé savtartalma izgatóan hat. Minden két órában meleg zsályateával gargalizáljunk.

Kezelés mandulagyulladás esetén

Mandulagyulladás esetén célszerű a betegektől és családtagjaitól bakterológiai vizsgálat céljából kenetet venni. Vizsgálattal a kórokozók rendszerint kimutathatók. Ha a fertőzés bakteriális, kezelése penicillinnel történik. Ha a mandulagyulladás vírus eredetű, akkor úgy kell kezelni, mint a garatgyulladásokat . Láz, fejfájás esetén láz- és fájdalomcsillapítók szedése lehetséges. Jó hatású a Paracetamol (Rubophen) vagy az Aspirin (ASS).

Műtéti kezelés

A mandulák védekező funkciója miatt gyermekeknél olyan sokáig meghagyandók, amíg lehetséges.

Műtétet kell végezni azonban, ha:
 • a mandulák olyan nagyok, hogy a légzést vagy a nyelést akadályozzák, vagy ha
 • a kezelések ellenére a mandulagyulladás ismételten jelentkezik. Gyermekeknél évi 4 alkalomnál gyakoribb mandulagyulladás előfordulása esetén.

Gégegyulladás, hangszalaggyulladás

panaszok, okok

Gyakran a garatgyulladás ráterjedhet a gégére, gégefedőre és a hangszalagokra is. A torokfájdalom és a fájdalmas nyelés panaszaihoz erős köhögés és beszéd közben heves fájdalom társulhat. Gyermekeknél, akiknek a légútai szűkebbek, fulladás is előfordulhat. Felnőtteknél fulladás ritkán alakul ki.

A gégegyulladás hűléses betegségek kísérő tünete. A kórokozók az esetek többségében vírusok. Ritkán bizonyos baktériumok is kiválthatják a gyulladást. A hosszabb ideje fennálló orrmelléküreg-gyulladás is hozzájárulhat a gége és a hangszalagok gyulladásához. Alkoholizmus, dohányzás, ipari és autógázok, valamint szennyezett levegőjű munkahely is laryngitist (gégegyulladást) eredményezhet. Ha a gyulladás csak a hangszalagokon látható, akkor ez kialakulhat helytelen hangképzési technika, tartós hangos beszéd vagy éneklés következtében is.

Megbetegedési kockázat

A fenti okok miatt előzetesen már károsodott gégenyálkahártya a kórokozókkal szemben érzékenyebb. Dohányosok vagy piszkos, szennyes levegőben tartózkodók kockázata fokozottabb.

Lehetséges következmények és szövődmények

Gyermekeknél a gégegyulladás életveszélyes is lehet. Felnőtteknél megvan a veszély, hogy a gégegyulladás okozta rekedtség miatt a gégetumorokat nem ismerik fel időben. A gégetumoros megbetegedések éppúgy rekedtséget okoznak, mint a gyulladás.

Öngyógyítás

A legfontosabb a gyulladt gégenyálkahártya és hangszalagok védelme:
 • Ne tartózkodjon túlfűtött, dohányfüstös helyiségekben, de legyen meleg helyen. Lehetőség szerint párásítson a helyiségben. Helyezzen hideg nedves törölközőt a fűtőtestre.
 • Kímélje a hangját.
 • Gargarizáljon zsályateával.

Kezelés

Azokban az esetekben, ahol a fertőzés biztosan bakteriális, antibiotikum bevétele szükséges; a gyógyszert mindig belsőleg használjuk, nem mint szopogatós tablettát vagy gargalizáló szert.

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak! Amennyiben egészségügyi problémái vannak, kérjük ne hagyatkozzon csupán az olvasott tartalomra, keresse fel kezelőorvosát! Legjobb tudásunk szerint informáljuk kedves olvasóinkat, de az egészséggel kapcsolatos témákban, csakis egy orvos adhat Önnek szakszerű tanácsokat! Kérjük ezt tartsa szemelőt!

5 (0 szavazat)