A száraz köhögés

A száraz köhögést kiválthatja valamilyen környezeti ártalom, de okozhatja a légzőszervrendszerben fennálló gyulladás, illetve teljesen más területre kiterjedő betegség is a testben. Utóbbi esetben a köhögés csak kísérő tünet, valamilyen egyéb jellegű ingerlés hatására jelentkezik.

Hirtelen fellépő, rövid időtartamú száraz köhögést okozhat, ha idegen test vagy gáznemű anyag (füst illetve egyéb mérgező gőz) kerül a légzőszervrendszerbe, és az irritáció hatására a köhögés csak az idegen anyag távozásakor marad abba. Ebben az esetben – hacsak nem füstmérgezésről van szó – nem fenyeget minket különösebb veszély az egészségünket illetően, a szervezet gondoskodik a légutak megtisztításáról.

Idült száraz köhögést okozhat azonban, ha a légzőszervrendszerben valamilyen gyulladás vagy egyéb tartós rendellenesség alakul ki, és ez ingerli a légutak nyálkahártyáját. Akkor beszélünk idült köhögésről, ha időtartama meghaladja a 8 hetet és ez idő alatt nem tapasztalunk feltűnő javulást.

A száraz köhögés lehetséges okai közé soroljuk a kezdődő légúti gyulladásokat, mint például a garatgyulladás, a tüdőgyulladás és a légcsőgyulladás, de kiválthatja egyszerű nátha vagy a tartós betegségként számon tartott asztma is.

A betegség eredeti okától függően – a száraz köhögés mellett – más tünetek is jelezhetik a problémát. Ezek lehetnek egészen enyhe lefolyásúak, de súlyos hatással is lehetnek általános közérzetünkre. Ilyenek például a láz (38 fok felett), a légzési nehézség vagy fulladás, fájdalom a mellkasban, továbbá a torokfájás és a kaparó érzés a torokban.

Előfordulhat – ha a köhögés egyre erőteljesebb – hogy fejünk és fülünk is megfájdul, azonban ezt a pontot már ne várjuk meg, forduljunk mielőbb orvoshoz.

Ijesztő tünet lehet továbbá, hogy véres köpet is megjelenik köhögéskor – ez utalhat arra is, hogy csak a nyelőcső sérült meg a folyamatos „erőltetéstől”, azonban ez már annyira komoly jelzése is lehet a szervezetnek, hogy bízzuk szakemberre a diagnosztizálást, mert akár súlyos elváltozás is állhat a háttérben!

Mindezek ellenére meglehet, hogy a száraz köhögés mellett semmilyen egyéb tünetet nem észlelünk magunkon. Ebben az esetben is érdemes orvoshoz fordulni, ha a köhögés tartóssá vált – ha időben elkezdjük a kezelést, megakadályozhatjuk a később fellépő, esetlegesen komoly egészségügyi problémákat.

Száraz köhögés felnőtteknél

A légzőszervrendszeri betegségeken túl, a testünk egyéb területein fellépő problémákat is jelezheti a száraz köhögés jelentkezése. Egyes gyógyszerek mellékhatásaként is tapasztalhatunk száraz köhögést (érdemes tájékozódni gyógyszerünk mellékhatásairól), de a reflux miatt kialakult savas gyomortartalom is okozhatja a légutak ilyesfajta ingerlését.

A száraz, ziháló köhögés akkor is kialakulhat, ha krónikus szívbetegként nehéz fizikai munkát végzünk, de a megnagyobbodott pajzsmirigy is okozhatja a száraz köhögés megjelenését.

Ha a köhögés valóban huzamosabb ideig áll fenn, utalhat a tüdőben vagy a légutak egyéb tájain keletkezett daganatra is.

A hosszú évek óta dohányzó személyek – leginkább reggelente – tapasztalhatják magukon a hirtelen fellépő, rövid ideig tartó köhögést, mely néhány korty víz után mérséklődik, és nagy valószínűséggel a nap további részében nem is jelentkezik.

A száraz köhögés gyermekeknél

A gyermekeknél kialakuló száraz, ugató hangra emlékeztető köhögés minden szülőt aggodalommal tölt el. Ez a típusú köhögés leggyakrabban vírusfertőzés okozta tünet, a háttérben valamilyen légzőszervrendszeri gyulladás áll.

Kialakulhat légcsőhurut és hörghurut jelentkezésekor, de oka lehet a tüdő- és mellhártyagyulladás is.

Az éjszaka folyamán jelentkező száraz, sokáig tartó köhögés annyira kimerítő lehet, hogy a gyermek kialvatlanná, kimerültté válhat.

Az intenzív köhögés olyan szinten ingerelheti a nyelőcsövet, hogy az állandósult torokfájás mellett előfordulhat a hányinger, hányás, az esetleges légszomj pedig szédülést is okozhat.

A gyermekkori asztma általában szintén az éjszaka folyamán tör rá gyermekünkre, ám megfelelő kezeléssel és a gyermek fejlődésével lassan alábbhagyhatnak a tünetek, jó eséllyel felnőtt korára „kinövi” a betegséget.

Rossz hír azonban, hogy nem megfelelő ellátás esetén a betegség felnőtt korba kiújulhat, így – még ha a tünetek csillapodni is látszanak – mindenképpen fordítsunk nagy figyelmet erre a betegségre.

Bár más a kiváltó ok, de feltétlenül szükséges megemlíteni a kruppot is, mivel hasonlóan súlyos tüneteket produkálhat ez a betegség is a gyermekeknél. Jelentkezésének oka a gyermekek kisebb átmérőjű légútja, melyben, ha megduzzad a nyálkahártya, akadályozhatja a levegő tüdőbe való bejutását. A krupp velejárója lehet a hangszálgyulladás is, melynek eredményeként a kisgyermek bereked, torka megfájdul.

Ha tartósan fennálló száraz köhögést tapasztalunk magunkon vagy gyermekünkön, ne halogassuk az orvosi vizsgálatot – lehet, hogy egy óriási bajt tudunk megelőzni, ha kellő elővigyázatossággal járunk el, és időben cselekszünk.

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak! Amennyiben egészségügyi problémái vannak, kérjük ne hagyatkozzon csupán az olvasott tartalomra, keresse fel kezelőorvosát! Legjobb tudásunk szerint informáljuk kedves olvasóinkat, de az egészséggel kapcsolatos témákban, csakis egy orvos adhat Önnek szakszerű tanácsokat! Kérjük ezt tartsa szemelőt!

5 (0 szavazat)