Köhögés csillapítása

A hurutos köhögés csillapítása

Hurutos köhögésnél, ha az orvosunk köptetőt írt fel, szedjük be, mivel a gyógyszer nagymértékben segít a betegség mielőbbi leküzdésében.

A gyógyszertárakban kapható köptetők mellett azonban léteznek természetes nyákoldók is, amelyeket alkalmazhatunk, és érdemes néhány egyszerű, ugyanakkor hasznos tanácsot is megfogadnunk.

Gyógynövényboltokban, vagy némely esetben gyógyszertárakban is kaphatóak olyan gyógynövényes kivonatok, amelyek jól oldják a letapadt váladékokat. Ilyen például a lándzsás útifű, vagy a kakukkfű kivonata. Fontos tudni, hogy ezek sokszor alkoholt is tartalmaznak, ezért kisgyermekek esetében lehetőleg ne használjuk gyógymódnak!

Régi, jól bevált módszer a hurutos köhögés csillapítására a hagyma is. Erős illóolajokat tartalmaz, amelyek remekül hasznosíthatóak a letapadt nyálka feloldásában. Nem hiába használták elődeink is évszázadokon keresztül a hagymát, és tekintettek rá gyógynövényként.

Kisgyermekeknél sokszor előfordul, hogy halljuk, a váladék mennyire próbálna felszakadni, de a gyerek egyszerűen nem akar köhögni, csak hörög. Ebben az esetben segíthetünk a gyermekünknek abban, hogy a nyákot, különösebb megerőltetés nélkül is kiköhöghesse. Fektessük a gyermeket a combunkra a mellkasával lefelé, olyan pozícióban, hogy a feje valamelyest lentebb legyen, mint a teste. Az egyik kezünkkel óvatosan a gerinc vonal a mentén kezdjük el masszírozni a gyermek hátát. Ha a váladék nem ürül, óvatosan meg is ütögethetjük kicsit.

A száraz köhögés csillapítása

Száraz köhögés csillapítására az emberiség már rég óta használja a gyömbért. Leghatásosabb, ha nem teaként készítjük el, hanem nyersen elrágcsálunk belőle néhány falatot. Kis mennyiségű sóval a nyugtató hatása még jelentősebb. A sót a szopogató tablettákat gyártók is sokszor használják, ezért ne lepődjünk meg, ha ilyennel találkozunk.

A köhögés csillapítására választhatunk gyógynövényekből készült természetes hatóanyagú tablettákat is. A lándzsás útifű, az orvosi ziliz, vagy az izlandi moha kivonatai igazán hatásosak száraz köhögés enyhítésére.

A házi praktikák közül a meleg fürdőt és a sós vizes gargalizálást érdemes kipróbálni.

Köhögés elleni teák

A gyógynövények a természet kincsei, amelyekből nemcsak ízletes, de hatásos teákat főzhetünk, ha köhögésünket csillapítani szeretnénk, vagy ha a légutakra letapadt, makacs váladékokat gyorsan fel kívánjuk oldani. Íme, néhány közülük:

Hársfavirág tea

Köptető és nyákoldó hatású, hurutos köhögésre alkalmazható. A hagyomány úgy tartja, hogy erősíti az idegeket és a vért is tisztítja.

Elkészítési javaslat: 2 dl vízben forrázzunk le 2 teáskanálnyi szárított virágot, majd 10 perc után szűrjük le.

Akácvirág tea

Köhögéscsillapító hatású, de a magas gyomorsav leküzdésére is alkalmazható.

Elkészítési javaslat: 2 dl forró vízbe áztassunk be 2 teáskanálnyi szárított akácvirágot, majd körülbelül 8 perc elteltével szűrjük le.

Borostyán tea

Köhögéscsillapító.

Elkészítési javaslat: Fél evőkanálnyi borostyánlevelet vágjunk apróra, majd forrázzuk le egy csészényi vízzel. Kis ideig hagyjuk ázni, majd szűrjük le.

Édesgyökér tea

Hurutos köhögésre használható, köptető hatású.

Elkészítési javaslat: Fél teáskanálnyi levelet öntsünk le egy csésze forró vízzel és hagyjuk állni negyed órára.

Kakukkfű tea

Enyhíti a köhögést, de torokfájdalom csillapítására is jó. Emellett baktériumölő és fertőtlenítő is, tehát megfázásos időszakban érdemes fogyasztani.

Elkészítési javaslat: Egy csésze forró vízzel öntsünk le egy teáskanálnyi levelet, majd négy órára hagyjuk állni lefedve. Ezután szűrjük le. Teaként is fogyaszthatunk, de gargalizálhatunk is vele.

Majorannából készült tea

Nagyon jó köhögéscsillapító, ugyanakkora puffadás gátló és étvágygerjesztő is egyben.

Elkészítési javaslat: Egy csésze forró vízzel öntsünk le egy teáskanálnyi szárított majoránnát, majd három perc eltelte után szűrjük le és fogyasszuk egészséggel.

Az oldalon található információk nem minősülnek orvosi tanácsnak! Amennyiben egészségügyi problémái vannak, kérjük ne hagyatkozzon csupán az olvasott tartalomra, keresse fel kezelőorvosát! Legjobb tudásunk szerint informáljuk kedves olvasóinkat, de az egészséggel kapcsolatos témákban, csakis egy orvos adhat Önnek szakszerű tanácsokat! Kérjük ezt tartsa szemelőt!

5 (0 szavazat)